THE ABBEY CRONULLA

Cronulla is a boutique housing project which creates a community around an existing heritage listed suburban Church.

The heritage Church is the focus of the development and a feature to be celebrated.

The proposal ensures all residents enjoy the Churches elegance by creating a large common landscape buffer space which all residents and visitors must access to enter their dwellings.

The Church, Church Hall and Church support areas have all been delicately replaced to provide a new residential use within. These spaces are dramatic with significant ceiling heights and original details retained.

The new townhouses are built with a substantial buffer space to the Church and contrast the heritage details with a sharp contemporary palette.

The small openings of the Church are contrasted with large expanses of glazing and timber screening creating a series of lanterns adjacent to the Church.

The new townhouses have been planned to create a front yard as the backyard therefore ensuring all living dining areas enjoy the aspect and outlook to the Church.

2019 SYDNEY DESIGN AWARD WINNER

ARCHITECTURE PROPOSED

Submission